miércoles, 12 de octubre de 2016

El fabulós (?) món de Disney

La factoria Disney ha rebut moltes crítiques al llarg dels anys a causa de les manipulacions ideològiques que apareixen a les seues creacions. En moltes d'elles, apareixen aspectes sexistes, violents i dominants. A continuació, es mostren uns quants d'aquests aspectes en algunes de les històries més rellevants de Disney. 
La ventafocs: la bellesa exterior et fa especial. 
La dona que protagonitza aquesta trama, enamora a l'atractiu príncep quan apareix a la festa arreglada i amb un vestit preciós amb ajuda de la fada. Aquesta història d'amor acaba amb la parella feliç i enamorada per sempre. Per tant, ser atractiva en aquest cas és igual a felicitat. Abans que la fada apareguera en la vida de la ventafocs per a fer-li la transformació, aquesta jove era infeliç netejant tot el dia a casa. 


Blancaneu: Les dones han de cuidar dels homes.
Aquesta història està protagonitzada per una dona que cuida de set nans. Ací podem veure un exemple de masclisme, a on la jove està esclavitzada a realitzar totes les activitats domèstiques que ells no són capaços de fer.


Com podem apreciar en els anteriors exemples, la influència de Disney contra tot pronòstic és bastant perjudicial per als xiquets i per al seu aprenentatge, ja que aquest món està ple d'estereotips i cultures antigues i tradicionals. Per aquest motiu, en els últims anys, Disney ha fet algunes transformacions en les seues noves històries, intentant llevar tot tipus d'estereotips associats a les dones, ètnies, l'amor... Aquestes són alguns exemples:


Brave: La princesa Disney-Pixar que trenca els estereotips. 

Brave (indomable) és la primera pel·lícula de Disney-Pixar en què l'heroi no és masculí sinó femení, la princesa Mèrida. La factoria d'animació ha buscat que la protagonista no fora un estereotip de princesa clàssic de Disney, sinó una xiqueta completament diferent del ja vist.
Aquesta ruptura d'esquemes no només en l'àmbit físic, sinó que aquesta princesa fa el que vol i segueix els seus instints, una faceta amb la qual actualment les joves es poden sentir identificades amb ella. Amb aquesta història, es trenca completament amb l'estereotip de princesa que tothom té al cap, per a transformar-se en un perfil més acostat a la realitat.


Per últim, deixem un vídeo molt interessant a on apareixen múltiples exemples de sexisme, violència i dominació en algunes de les pel·lícules més famoses i conegudes de Disney:


No hay comentarios:

Publicar un comentario