martes, 11 de octubre de 2016

Què és la literatura crossover? Com són els llibres infantils i juvenils actuals?

La literatura crossover són llibres que pretenen trencar barreres generacionals i arribar tant a un públic juvenil com adult. Les podem qualificar de novel·les que llegeixen els joves o bé de novel·les que llegeixen els adults. Aquesta literatura ha sigut el boom d'aquesta època i és la capacitat que tenen alguns llibres per a transmetre tant a adolescents com a adults, és a dir, hi ha llibres que resisteixen l'exigència dels lectors de totes les edats. Estableixen un pas natural entre la literatura juvenil i la lectura adulta.

Per d'altra banda, té la capacitat de conjugar vigor narratiu i profunditat moral, l'habilitat de connectar amb els grans temes de la humanitat sense per això apartar-se de les coordenades del món actual. La seua finalitat és fomentar la lectura tant als adults, com adolescent i xiquets amb tan sols un llibre, a simple vista pareix impossible, però com podem veure a poc a poc ja són més els llibres que es col·loquen en el més alt sense estar dirigit a un públic concret.

Entre la narrativa juvenil al segle XXI destaca amb gran diferència les sagues de gènere fantàstic afavorides pel doble èxit literari i cinematogràfic. Sense dubte, por fi s'ha començat a produir una fantasia juvenil competitiva. 

Per exemple: Harry Potter, Els jocs de la fam, El senyor dels anells, Crepuscle... 





On hi haurà, doncs, els canvis? Montse Ingla respon, "En els mesos vinents és d'esperar un augment significatiu de les distòpies, de la fantasia que posa en qüestió la realitat, perquè el futur és molt incert i els nois ho detecten. Però seria molt perillós que seguís també l'actual escalada de les emocions: cada cop més horror, més foscor en els sentiments, aventures més extremes i violentes... Té un sostre, això?"


Per finalitzar, avui dia, a l'hora de parlar de llibres i novetats obliga a dedicar un apartat a Internet, les xarxes socials i les noves tecnologies. Encara més, a la web 3.0, la interactivitat de la qual sembla que propiciarà nous productes en els quals la ficció juvenil, de bracet de la infantil, promet estar-hi present. Un dels problemes per fer aquest salt és econòmics, i és per això que els grans grups, sobretot en castellà, van amb avantatge respecte a la ficció catalana.

Internet s'havia de convertir en la biblioteca on hi fos tot, i de moment només és una biblioteca on hi ha qualsevol cosa.




Això vol dir, que la literatura transmèdia, utilitza diferents plataformes creant un món on hi ha de tot tipus d'interessos i tot crearà el que s'anomena transmèdia.

Podeu visitar els següents enllaços per aprofundir sobre la literatura crossover:

ARTICLE I
ARTICLE II
















No hay comentarios:

Publicar un comentario